Dr Velagić: Kako ublažiti opekotine od sunca
Izvor: klix.ba

Opekotine od sunca se mogu dogoditi svakome, čak i onima koji obraćaju posebnu pažnju na mazanje kremama i posebnim zaštitama. Iako postoje mnoge metode liječenja i brige, važno je zapamtiti one najefikasnije.
"Opekotine od sunca se javljaju u vidu crvenila, otoka i bola na mjestima izloženim suncu i UV zrakama. Simptomi mogu biti blagi do teški. Težina opekotine ovisi o dužini izloženosti suncu i UV zrakama i tipu kože. Treba zapamtiti da su opekotine od sunca rizik za karcinom kože", započinje dermatologinja dr Zejna Velagić.

Ona dodaje kako jačina simptoma opekotine varira od osobe do osobe. Crvenilo se javlja nekoliko sati nakon izlaganja suncu te je najjače 12-24 sata nakon izlaganja. Ljuštenje kože sa javlja unutar 3-8 dana od izlaganja. Ljuštenje i svrbež mogu potrajati još nekoliko sedmica.
"Blaži oblik opekotina uzrokuje blago crvenilo, a u težim slučajevima vide se i plikovi sa pratećim bolom. U liječenju opekotina od sunca bitno je reagirati što prije da sa smanje nusposljedice kao što su oštećenje kože i rizik od karcinoma kože", nastavlja naša sagovornica.

Ako primijetite opekotine, napravite kratki predah od sunčanja i otiđite kući gdje ćete na opekotine staviti hladne obloge sa aloe verom ili običnom vodom. Možete koristiti i lijekove protiv upale i bola, jedan od najpreporučljivijih je ibuprofen. Kortizonske kreme pomažu smanjenju upale i svrbeža, a preporučuje vam se unošenje dosta tekućine za rehidriranje organizma i kože.

"Plikove ne treba oštetiti jer pokrov pomaže u zacjeljivanju, no ukoliko se on skine preporuka ih je očistiti blagim sapunom i vodom. Kožu ne treba ljuštiti već aplicirati hidratantne kreme i losione", kaže dr Velagić dodavši da se radi svih većih i ozbiljnijih simptoma treba obratiti ljekaru za odgovarajuću terapiju.
Opekotine možete preventovati tako što ćete izbjegavati duga izlaganja suncu, nositi šešir sa širokim obodom, birati mjesta s hladom i nositi sunčane naočale. Izbjegavajte najtoplije doba dana za boravak na suncu te koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Zapamtite da je kremu potrebno aplicirati do 15 minuta pred boravak na suncu, te je se potrebno iznova mazati svako pola sata.