Kapilari

Šta je lasersko uklanjanje kapilara?
Laserom Nd: YAG valne duljine 1064 nm se u potpunosti i trajno mogu ukloniti prošireni kapilari na licu, „Spajder“ (paukoliki) kapilari kao i prošireni kapilari na nogama. Laserski snop određene talasne dužine, apsorbuje crveni pigment, oksihemoglobin, u krvnim sudovima. Na taj način dolazi do potpuno selektivnog uništavanja i zatvaranja proširenih kapilara i ostalih vaskularnih lezija, bez oštećenja okolnog tkiva.

Kako se izvodi?
Laserskom sondom se prelazi preko dijelova kože gdje se nalaze kapilari.

Koliko traje tretman?
U zavisnosti od veličine tretirane regije tretman traje od nekoliko minuta do pola sata.

Koliko je tretmana potrebno?
Broj tretmana zavisi od veličine kapilara i tretirane regije i varira od 1 do 6. Tretmani se rade u razmaku od 3-4 sedmice.

Koliko traje efekat?
Rezultati su definitivni.

Da li je potrebna priprema?
Važno je da koža prije laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu 6 sedmica prije tretmana.

Kako njegovati kožu nakon tretmana?
Koža nakon tretmana laserom bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri a najviše 24 sata. Nakon tretmana potrebno je izbjegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu (kreme, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata. Takođe, nakon tretmana, veoma je važno ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarijum. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za oko sedam dana. Koža se može prekriti šminkom nakon 24sata poslije tretmana. Strogo se zabranjuje izlaganje suncu mjesec dana nakon tretmana, potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorima kako bi se spriječila pojava hiperpigmentacije.
Odmah nakon tretmana može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Kome se ne preporučuje?
Laserski tretman se ne preporučuje osobama sa infekcijama na mjestu tretmana, trudnicama i osobama sa sklonošću stvaranja pigmentacija.

Koji su neželjeni efekti?
Neželjeni efekti laserskog uklanjana kapilara su crvenilo tretirane regije i eventualni otok tokom 15 minuta do 2 dana od tretmana. Ukoliko je koža svježe osunčana mogu se pojaviti i tamnije fleke, koje perzistiraju i do nekoliko mjeseci. Navedene promjene su rijetke i potpuno prolazne. Vrlo rijetko mogu ostati hipopigmentacije i ožiljci.

Preporuka:

Zakažite termin za lasersko uklanjanje ukoliko imate:
1. Ispucale ili proširene kapilare na licu
2. Ispucale ili proširene kapilare na nogama
3. Mrežaste kapilare na licu ili nogama
4. Crvene, modre ili plave tačkice ili fleke na koži
Zakažite termin