Liječenje prekomjernog znojenja Botoks-om
Izvor: woman.ba

Botox ne ”pegla” samo bore, nego je veoma uspješan i u borbi protiv prekomjernog znojenja. Terapija botoxom nije bolna, a s njom se mogu tretirati različite regije – pazuh, dlanovi, tabani, odnosno sva mjesta ukoliko ima prekomjernog znojenja

Znojenje je fiziološka pojava i odgovor na povišenu tjelesnu temperaturu. U slučajevima kada se javlja u toj mjeri da narušava socijalne i okupacione aktivnosti smatra se prekomjernim lokalnim ili generaliziranim znojenjem – hiperhidrozom.

Može se javiti kod emocionalnog stresa, disfunkcije znojnih centara, problema u nervnom sistemu, anomalije žlijezda, lijekova, sistemske bolesti, infekcija i različitih stanja, kao i zbog kožnih bolesti. U slučaju prekomjernog znojenja, botox ima važnu ulogu, jer tretman botoxom može postići i do 95 posto smanjenje znojenja u pazušnoj regiji.

- U liječenju primarne hiperhiroze od strane Američke agencije za hranu i lijekova (US FDA) odobrena su dva preparata koja sadrže botulinum toxin – Botox® i Dysport® – objašnjava dr. Zejna Velagić, spec. dermatovenerolog u specijalističkoj dermatovenerološkoj ordinaciji ”Derma Estetika” u Sarajevu.

Tretman botulinum toxin-om može da izvodi liječnik dermatolog ili plastični hirurg koji je edukovan u toj oblasti. Sam tretman je bezbolan i traje oko petnaest minuta.

- Male doze botox-a se ubrizgavaju potkožno u regiju gdje se nalaze znojne zlijezde i radi se o dvadeset i pet do četrdeset uboda po pazuhu. Tri dana nakon ubrizgavanja efekat je vidljiv i maximalan deset dana nakon tretmana. Efekat traje od 6 do 9 mjeseci, a botulinum toxinom se mogu tretirati i dlanovi, tabani i cijelo tijelo ukoliko ima prekomjernog znojenja koje utječe na psihosocijalni status pacijenta – objašnjava dr. Zejna Velagić.

Ko ne smije raditi tretman botoxom?

Ukoliko ste već imali alergijsku reakciju na botulinum toxin tip A ili druge sastojke lijeka onda ne smijete koristiti ovaj tretman. Pri tome osobe koje imaju problema sa gutanjem, uzimaju neke medikamente, poput aminoglikozid antibiotika, imaju pozitivnu historiju za bronhitis, pneumoniju ili probleme sa disanjem, nisu kandidati za tretman botoxom. Trudnice i dojilje ga isto tako trebaju izbjegavati. U svim navednim slučajevima postoji povećani rizik nakon injekcije koje sadrže botulinum toxin tip A.