Jesen se bliži: Savjeti dermatologa za kožu
Izvor: klix.ba

Ljeto se polako pozdravlja i pakuje kofere, a jesen čeka na vratima. Sa sobom donosi nešto niže temperature i vjetrovito vrijeme, a sama promjena godišnjeg doba izazvat će brojne promjene u ljudskom organizmu. Dermatologinja dr Zejna Velagić savjetuje kako da kosu i kožu pripremite za jesen.
"Promjene koje se dešavaju zbog godišnjih doba su promjene koje su najvidljivije na kosi i koži. Kosa opada više nego inače, javlja se perutanje, kosa je suha i lomljiva, posebno zbog pretrpljenih vrućina i učinaka sunčevih zraka tokom ljeta", objašnjava nam dr Velagić i dodaje kako se koža suši te se javlja svrbež zbog novonastale suhoće, a kod nekih osoba se javljaju postljetne bubuljice.
U ovom periodu mogu se poduzeti neki koraci koji će ublažiti simptome te pomoći u sačuvanju zdravlja i izgleda kose i kože.
"Savjetujem da redovno perete kosu, po potrebi šamponima protiv peruti. Koristite maske za kosu s prirodnim uljima (arganovo, maslinovo i kokosovo) jednom ili dva puta sedmično", kaže dr Velgaić te savjetuje da odstranite ispucale vrhove kose kako bi se ona lakše obnovila.
Zdrava ishrana direktno utječe na zdravlje kose i kože, zbog čega dr Velagić naglašava da je potrebno konzumirati zeleniš i žitarice radi unosa selena, cinka, bakra, željeza i vitamina B skupine. Osim toga, po želji možete koristiti preparate u obliku tableta za kosu, kožu i nokte. Mnogo tekućine treba piti svih 365 dana u godini, ne samo ljeti, tako da vam se preporučuje da redovno konzumirate vodu kako biste hidrirali organizam te samim tim i kožu i kosu.
Kafu pokušajte zamijeniti laganim biljnim čajevima poput kamilice, mente, bijelog sljeza... Dnevna tri obroka bazirajte na to da bar u jednom od njih pojedete toplu juhu, varivo, lagano kuhano povrće, zobene kaše i slično. Jedite mnogo voća i salata te izbjegavajte slanu hranu koja potiče dehidraciju organizma.
"Ordinacije poput naše rade mezoterapiju, što je jedan od tretmana u kojem se ispod dlake ubrizgavaju vitamini i minerali koji pomažu rastu kose", kaže.
Što se tiče kože, dr Velagić savjetuje da vodite brigu o ličnoj higijeni i skidanju šminke. Isprobajte piling kože, možete uraditi kućni, a možete i profesionalni ako želite bolji učinak.
"Koristite kreme koje sadrže veći udio masnoće i mažite se mlijekom za tijelo odmah nakon tuširanja. Isto kao što imamo mezoterapiju kose, tako imamo i mezoterapiju lica gdje se ubrizgavaju vitamini i minerali ispod kože, što daje vidljive rezultate unutar nekoliko dana", priča dermatologinja.
U neke od generalnih savjeta spada i izbjegavanje izlaganja vlažnih ili mokrih ruku hladnom zraku. Redovno ih mažite hranjivom kremom, ako namjeravate izlaziti, onda to učinite bar pola sata prije izlaska kako bi koža maksimalno upila kremu.
Velagić naglašava da bi, ukoliko vam ovi tretmani i njega ne pomognu, bilo dobro da posjetite dermatologa i obavite detaljan dermatološki pregled radi detekcije ili isključivanja ozbiljnijeg problema.