Liquid Face Lift
Izvor: woman.ba

Estetska medicina otkrila je novi, jednostavniji način koji omogućava ženama da zadrže ili vrate mladalački izgled lica. Riječ je o Liquid Facelift tretmanu koji je, ustvari, prava umjetnost remodeliranja lica…

,,Liquid Facelift je tretman namjenjen liftingu lica koji se radi ubrizgavanjem dermalnih filera u kombinaciji sa botoxom. Kako starimo masno tkivo se gomila na tijelu, a nestaje sa lica. Upravo gubitak punoće lica uzrokuje opuštanje kože, bore, brazde i linije”, kaže dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, koja u svojoj ordinaciji Derma Estetici, odnedavno nudi i ovaj tretman.

,,Cilj ovog tretmana nije samo popunjavanje bora nego evaluacija lica u cijelosti, nadoknađuje se izgubljeni volumen, a koži vraća osvježen i odmoran izgled. Dok dermalni fileri vraćaju volumen licu, botox podiže obrve koje se vremenom spuste, te na taj način blokira stvaranje bora na čelu, između obrva i oko očiju”, objašnjava dr. Velagić.

Ovaj nehirurški tretman mogu raditi skoro sve osobe koje imaju dobro zdravstveno stanje i pri tome žele imati ili zadržati mladalački, svjež i odmoran izgled. Efekat tretmana je vidljiv odmah, a rezultati traju u prosjeku od šest do osamnaest mjeseci. Uglavnom, potrebno je dolaziti na tretmane održavanja jednom do dva puta godišnje.

,,Velika prednost Liquid Facelift tretmana je poboljšanje izgleda lica bez pretvaranja osobe u nekog drugog. Tretman i jeste uspješan ako vam ljudi oko vas dijele komplimente i pitaju da li ste se dobro naspavali i odmorili, jer primjećuju pozitivnu promjenu, a ne mogu tačno procijeniti zbog čega je to tako”, objašnjava dr. Velagić.

Prednost ovog tretmana jeste da vam ne treba generalna anestezija i operaciona sala. Da bi tretman bio ugodniji preporučuje se korištenje lokalne anestezije u obliku kreme ili ”dental blok” koji je sličan anesteziji koju koriste zubari.

Postupak može trajati od deset minuta do sat vremena, zavisno od tretiranih regija. ,,Osoba može odmah nastaviti sa svim dnevim aktivnostima, a neki pacijenti ovaj tretman rade na pauzi za ručak, te nakon toga odlaze natrag na posao”, kaže dr. Velagić.

Mogu se tretirati skoro svi dijelovi lica i vrata (regija oko očiju, obrazi, jagodice, čelo, sljepoočnice, usne i regija oko usana), a blago crvenilo i otok se smiruju kroz nekoliko dana, te nema potrebe za kućnim oporavkom.

Faktori koji određuju cijenu Liquid Facelift tretmana su broj injekcija i mjesto ubrizgavanja, zatim vrsta dermalnog filera, količina izgubljenog volumena sa lica i količina utrošenog materijala, te znanje i iskustvo doktora.

,,Liquid Facelift nije jednostavno ubrizgavanje injekcija nego je i umjetnost remodeliranja”, objašnjava dr. Velagić. Naime, ovaj tretman ”pegla bore”, vraćajući prirodan mladolik izgled, bez gubljenja normalnih kontura lica. Zbog toga cijena može varirati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.