Koža žene u trudnoći i kada je potrebno posjetiti ljekara
Izvor: klix.ba

Trudnoća je jedan od najbitnijih i najljepših perioda u životu žene, a tokom ovog procesa se ženina koža i tijelo mijenjaju na različite načine. O temi promjena na koži trudnice pričali smo sa specijalistom dermatologinjom dr Zejnom Velagić.

"Svaka trudnica poželi zdravu i laku trudnoću koja će rezultirati živom i zdravom bebom, no na tom putu stoje razni izazovi od kojih su neki dio normalnog procesa trudnoće, a neki zahtijevaju dijagnostiku i liječenje. Tokom trudnoće se dešavaju hormonalne, imunološke i metaboličke promjene koje uzrokuju niz promjena na koži", započinje dr Velagić i dodaje da je najbolje početi objašnjavati od fizioloških promjena koje se dešavaju na koži i kosi.

Pigmentacije kože su najčešće promjene kod trudnica, čak 90 posto trudnica ima neki oblik povećane pigmentacije na koži, a to se posebno javlja u drugoj polovini trudnoće.

"Uzrok je često nepoznat, ali se veže za kombinaciju hormonskog statusa, genetske sklonosti i izloženosti UV zrakama. Tamnjenje kože najčešće se vidi na bradavicama dojki, genitalijama, ispod pazuha i oko pupka te pojava tamnije linije od pupka prema genitalnoj regiji koja se zove 'linea negra'", kaže nam dr Velagić dodajući da je melasma medicinsko ime za tamne fleke koje se javljaju na koži lica te da se one javljaju kod 70 posto trudnica u blažim ili težim formama.

Velagić ističe da se većina pigmentacija povlači unutar jedne godine od porođaja, mada neke mogu biti uporne i ostati na koži lica duže vrijeme. Preporučuje se korištenje krema sa zaštitnim faktorom najmanje 15 i više u toku dana i izbjegavanje sunčanja i izlaganja solariju u periodu trudnoće.

Neki oblici melasme se ne mogu u potpunosti ukloniti, ali postoje tretmani koji ih mogu ublažiti, poput krema s retinolom, kreme za izbjeljivanje, hemijskih pilinga različitih dubina i dijamantne mikrodermoabrazije. Treba imati na umu da je osobama s melasmom preporučljiva zaštita od UV zraka (sunce/solarij) tokom čitave godine i nakon trudnoće.

"Madeži se mogu povećati te promijeniti boju tokom trudnoće. Iako su madeži koji se mijenjaju većinom u potpunosti normalni, preporuka je da se, ukoliko trudnica primijeti promjenu boje, veličine, oblika ili ispupčenosti madeža te osjeti svrbež, bol, peckanje i vlaženje madeža, obrati dermatologu za dermatoskopski pregled madeža radi isključivanja melanoma, raka kože. Dermatoskopski pregled je bezbolan i u potpunosti siguran u trudnoći", priča dr Velagić.

Osim toga, još jedna važna promjena je i promjena na krvnim žilama. Zbog povećane prokrvljenosti tokom trudnoće može doći do otoka nogu, lica i ruku. Odmaranje, dizanje nogu iznad nivoa srca, kompresivne čarape i spavanje na lijevoj strani mogu smanjiti ove tegobe. Otok lica i ruku koji traje duže može biti povezan s preeklampsijom te zahtijeva daljnju dijagnostiku zbog mogućih problema za majku i plod.

"Varikozne vene, popucali kapilari, crvenilo na dlanovima i angiomi su dio trudnoće te se dijelom ili u potpunosti povlače nakon poroda. Uklanjanje kapilara se može raditi skleroterapijom ili laserom, a angiomi koji se ne povlače se mogu ukloniti radiotalasima. Radiotalasno uklanjanje je brzo, elegantno, efikasno i sigurno za većinu promjena na koži popout angioma, madeža, bradavica i keratoza", kaže.

U trudnoći se često povećava lučenje sebuma i znoja te dolazi do pogoršanja i poboljšanja stanja akni. U slučajevima kada se pojava akni zakomplikuje ili počne predstavljati prevelik problem, preporučljivo je obratiti se dermatologu.

Hormonske promjene, genetska sklonost, naglo i prekomjerno povećanje tjelesne težine u trudnoći mogu uzrokovati pukotine na koži koje se zovu strije.

"Strije se javljaju kod više od 50 posto trudnica u različitim oblicima i broju. Najčešće se javljaju u drugoj polovini trudnoće u obliku roza-crvenih linija na koži grudi, trbuha, stražnjice i natkoljenica. Vremenom strije postanu bljeđe i manje primjetne, ali se u potpunosti ne povlače jer se radi o jednoj vrsti ožiljka u srednjem sloju kože", navodi dr Velagić.

Osim toga, česta je pojava visećih bradavica na koži. One se mogu ukloniti radiotalasima nakon poroda. Neke trudnice imaju problem s povećanom dlakavošću koja ne jenjava unutar šest mjeseci od poroda.

"Nakon poroda očekivano je da se jedan period poveća opadanje kose te se smatra normalnim. U slučajevima kada to opadanje traje duže i u velikim količima preporuka je da se obratite dermatologu, jer može biti znak manjka potrebnih vitamina, minerala i željeza u organizmu te poremećaja rada štitne žlijezde, što zahtijeva detaljnu obradu i liječenje", kaže dermatologinja.

Vrlo često se trudnicama javlja jak svrbež i osip po trbuhu, a zatim i po natkoljenicama, grudima i trupu.

"Češće se javlja kod žena s većim bebama ili s trudnoćama s više od jednog ploda u posljednjem tromjesećju trudnoće. Zanimljiv je podatak da blizu 70 posto trudnica s ovim stanjem rodi dječaka. U terapiji se koriste njegujuće kreme i emolijensi, kortikosteroidne kreme i vrlo rijetko u težim slučajevima oralna terapija kortikosteroidima. U većini slučajeva promjene se povlače unutar 7 dana od poroda", kaže nam dr Velagić.

Na kraju je naglasila da postoji i rijetko autoimuno oboljenje gdje se pojave mjehurići na koži tokom trudnoće, najčešće u posljednjoj polovici trudnoće ili odmah nakon poroda.

"Javljaju se mjehurići ispunjeni bistrim ili krvavim sadržajem na crvenoj podlozi i šire se te se osjete toplota i bol. Prisutan je jak svrbež. Promjene se povlače unutar nekoliko mjeseci od poroda i mogu se ponovo javljati tokom menstruacija. GP može uzrokovati smanjenje amnionske tečnosti, manju težinu fetusa, prijevremeni porođaj te trudnice s ovim stanjem moraju pratiti ginekolog i dermatolog za adekvatno liječenje i intervenciju po potrebi", zaključila je dr Velagić.