Dr spec med Zejna Velagić za časopis Roditelj: Koža u trudnoći
Izvor: Časopis Roditelj

Trudnoća je jedan od najljepših i nezamjenjivih perioda u životu žene.
Svaka trudnica poželi zdravu i laku trudnoću koja će rezultirati živom i zdravom bebom no na tom putu stoje razni izazovi od kojih su neki dio normalnog procesa trudnoće a neka stanja zahtijevaju dijagnostiku i liječenje. Tokom trudnoće dešavaju se hormonalne, imunološke i metaboličke promjene koje uzrokuju niz promjena na koži. Počnimo redom sa fiziološkim normalnim promjenama koje se dešavaju na koži i kosi :
PIGMENTACIJE
Pigmentacije kože su najčešće promjene kod trudnica, čak do 90% trudnica ima neki oblik povečane pigmentacije na koži, i posebno se javlja u drugoj polovici trudnoće. Uzrok iako nepoznat najčešće se veže za kombinaciju hormonskog statusa, genetske sklonosti i izloženosti UV zrakama. Tamnjenje kože najčešće se vidi na bradavicama dojki, genitalijama, ispod pazuha i oko pupka te pojava tamnije linije od pupka prema genitalnoj regiji koja se zove „linea nigra“. Melasma je medicinsko ime za tamne fleke koje se javljaju na koži lica i javlja se kod oko 70 % trudnica u blažim ili težim formama.
Većina pigmentacija se povlači unutar 1 god od poroda no, melasme mogu biti uporne te ostati na koži lica duže vrijeme. Preporučuje se korištenje krema sa zaštitnim faktorom najmanje 15 i više u toku dana i izbjegavanje sunčanja i izlaganja solariju u periodu trudnoće. Neki oblici melasme se u potpunosti ne mogu ukloniti no, postoje tretmani koji ih mogu ublažiti, poput krema sa retinolom, kreme za izbjeljivanje, hemijski pilinzi različitih dubina i dijamantna mikrodermoabrazija. Treba imati na umu da je osobama sa melasmom preporučljivo zaštita od UV zraka (sunce/solarij) tokom čitave godine i nakon trudnoće.
MADEŽI
Madeži se mogu povečati te promjeniti boju tokom trudnoće. Iako većina madeža koji se mijenju su u potpunosti normalni, preporuka je da ukoliko trudnica primjeti promjenu boje, veličine, oblika, ispupčenosti madeža te osjeti svrbež, bol, peckanje, vlaženje madeža da se obrati dermatologu za dermatoskopski pregled madeža radi isključivanja melanoma, raka kože. Dermatoskopski pregled je bezbolan i bezbjedan pregled koji je u potpunosti siguran u trudnoći.
PROMJENE NA KRVNIM ŽILAMA
Zbog povečane prokrvljenosti tokom trudnoće, može doći do otoka nogu, lica i ruku. Odmaranje, dizati noge iznad razine srca, kompresivne čarape i spavanje na lijevoj strani mogu smanjiti ove tegobe. Otok lica i ruku koji traje duže može biti povezan sa preeklampsijom te zahtijeva daljnju dijagnostiku zbog mogučih problema za majku i plod.
Varikozne vene, popucali kapilari, crvenilo na dlanovima i angiomi su dio trudnoće te se dijelom ili u potpunosti povlače nakon poroda.
Uklanjanje kapilara se može raditi skleroterapijom ili laserom a angiomi koji se ne povlače se mogu ukloniti radiotalasima. Radiotalasno uklanjanje je brzo, elegantno, efikasno i bezbjedno za većinu promjena na koži popout angioma, madeža, bradavica i keratoza.
POVEČANJE LUČENJE SEBUMA
Povečanje lučenja sebuma i znoja tokom trudnoće može uzrokovati povečane žlijezda na bradavicama, pogoršanje ili poboljšanje akni.
U slučajevima kada pojava akni predstavlja veliki problem preporučuje se obratiti dermatologu za uključivanje lokalne terapije koja je bezbjedna za majku i bebu.
STRIJE (Striae distensae)
Hormonske promjene, genetska sklonost, naglo povečanje tjelesne težine, prekomjeno povečanje tjelesne težine u trudnoci može uzrokovati pukotine na koži koje se zovu striae distensae ili strije. Strije se javljaju u više od 50% trudnica u različitim oblicima i broju. Najčešće se javljaju u drugoj polovici trudnoće u obliku roza crvenih linija na koži na grudi, trbuha, stražnjice i nadkoljenica. Tokom vremena strije postanu bljeđe i manje primjetne ali se u potpunosti ne povlaće jer se radi o jednoj vrsti ožiljka u srednjem sloju kože.
VISEĆE BRADAVICE
Česta je pojava visećih bradavica na koži. Oni se mogu ukloniti radiotalasima nakon poroda brzo, bezbjedno i efikasno.
KOSA
Kod nekih trudnica se pojavljuje povečana dlakavost koja u nekim slučajevima jenjava unutar 6 mjeseci od poroda. Sličnim mehanizmom kao kod povečane dlakavosti, neke trudnice primjete da im je kosa sjajnija i bujnija.
Nakon poroda očekivano je da jedan period se poveča opadanje kose te se smatra normalnim. U slučajevima kada to opadanje traje duže i u velikim količima preporuka je da se obratite dermatologu jer može biti znak manjka potrebnih vitamina, minerala i željeza u organizmu te poremećaja rada štitne žlijezde koji zahtijevaju detaljnu obradu i liječenje.
Patološka stanja u trudnoći vezana za kožu
PUPPP je skračenica čiji je prevod sa engleskog jezika urtikarijalne papule i pustule sa svrbežom u trudnoći. Koliko god da je ime dugo i komplikovano samo stanje je dobroćudno i za majku i za bebu iako se zbog potrebe za terapijom svrstava u kožne bolesti trudnoće. Javlja se jaki svrbež i osip prvo na trbuhu zatim po nadkoljenicama, grudima i trupu. Češće se javlja kod žena sa većim bebama ili sa trudnoćama sa više od jednog ploda u zadnjem tromjesećju trudnoće. Zanimljiv je podatak da oko 70% posto trudnica sa ovim stanjem rodi dječaka.
U terapiji se koriste njegujuće kreme i emolijensi, kortikosteroidne kreme i vrlo rijetko u težim slučajevima oralna terapija kortikosteroidima. U većini slučajeva promjene se povlaće unutar 7 dana od poroda.
Gestacijski pemfigoid (GP)
GP je rijetko autoimuno oboljenje gdje se pojave mjehuriči na koži tokom trudnoće najčešće u zadnjoj polovici trudnoće ili odmah nakon poroda. Javljaju se mjehuriči ispunjeni bistrim ili krvavim sadržajem na crvenoj podlozi i šire se te se osjeti toplota i bol. Prisutan je jaki svrbež. Promjene se povlaće unutar nekoliko mjeseci od poroda i mogu se ponovo javljati tokom menstruacija.
GP može uzrokovati smanjenje amniotske tečnosti, nisku težinu fetusa, prijevremeni porođaj, rođenje sa manjom tjelesnom tezinom te se trudnice sa ovim stanjem moraju pratiti od strane ginekologa i dermatologa za adekvatno liječenje i intervenciju po potrebi.