Dr. Zejna Velagić o preparatima za sunčanje
Izvor: faktor.ba

Ljeto nam se i kalendarski polako bliži, pa mnogi već uveliko planiraju odmore. Najčešća destinacija mnogih je more – uživanje na plažu ispunjeno sunčanjem i kupanjem. Ali stručnjaci nas, kao i svake godine, upozoravaju na jačinu i štetnost sunčevih zraka te da se trebamo adekvatno pripremiti za neometano izležavanje na suncu.
Trgovine se već pune preparata za zaštitu od UV zraka. Izbor je zaista veliki – od krema, losiona, ulja, pekmeza, pa su mnogi nerijetko zbunjeni koji je najbolji, najkvalitetniji i koji će nas najefikasnije zaštititi?
U apoteku po preparat
Dermatovenerolog dr. Zejna Velagić kaže kako je u ljetnim mjesecima, bez obzira na tip kože, veoma važno nanositi preparat za zaštitu od sunca, bilo da smo na moru, planini, balkonu ili šetamo po gradu, piše Coolstyle.
– Najbolje je kupovati provjerene brendove, po mogućnosti one koje se prodaju u apotekama, jer su takve medicinski provjerene. Prilikom kupovine obratite pažnju na zaštitni faktor. Oni koji imaju svijetlu put ne bi trebali ići ispod brojke 30, a najpoželjnije je kupiti 50 i plus 50. Za zaštitu dječije kože preporučuje se preparat sa mineralima jer oni ne iritiraju kožu niti uzrokuju alergije. Naravno, takve kreme mogu primijeniti i odrasli sa izrazito osjetljivom kožom – objašnjava Velagić.
A onda kada izaberemo preparat, važno je znati, kaže naša sagovornica, da ga moramo nanositi svaka dva sata i pri tom dobro utrljati u kožu.
– Nije dovoljno preparat nanijeti ujutro u osam sati i misliti da ćemo time biti zaštićeni cijeli dan. To je pogrešna navika mnogih. Osim toga, kod nanošenja ne treba ni štediti jer je sve to preduvjet da ćemo biti bolje zaštićeni. Ako ste na moru, važno je znati da pola sata prije izlaska na plažu treba nanijeti kremu – ističe Velagić i dodaje da bismo i pored adekvatne zaštite u periodu od 11 do 16 sati trebali izbjegavati ili reducirati kretanje na otvorenom.
Dr Velagić naglašava da prilikom kupovine preparata obavezno čitamo deklaracije i biramo one koji sadrže titanium dioksid, cink oksid i oktokrilen, a izbjegavamo parfemisane, obojene i šljokicave kreme.
– Da li ćete izabrati kremu, ulje ili losion zavisi od tipa kože. Primjera radi, osoba koja ima masnu kožu neće uzeti kremu ili ulje, uzet će losion, a onima sa suhom kožom više odgovaraju kreme. Pekmezi nisu nikakva zaštita. To su preparati za brže tamnjenje kože, koji se nanose na tijelo u kombinaciji sa kremom. Međutim, njihova moć zaštite od UV zraka je nikakva – napominje Velagić.
Labelo sa UV zaštitom
U posljednje vrijeme neke kozmetičke kompanije napravile su i dodatne proizvode za zaštitu od sunca, pa se tako nudi labelo sa zaštitnim faktorom za usne, ali i razne linije proizvoda koje štite kosu i tjeme od sunca.
– Labelo sa zaštitnim faktorom odličan je i treba ga koristiti tokom čitave godine. Proizvodi za tjeme su suvišni onima koji imaju dovoljno kose, jer oni se uglavnom preporučuju osobama koji nemaju kosu – kaže Velagić i dodaje da tokom ljeta glavu i oči treba zaštititi kvalitetnim sunčanim naočala i kačketom ili šeširom.