Koliko krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu?
Izvor: faktor.ba

Savjeti dr. Zejne Velagić: Nijedna krema ne pruža apsolutnu zaštitu od sunca

Sunce je izvor ultravioletnih (UV) zraka koje su neophodne za život, ali pretjerano izlaganje ovim zrakama ima kratkotrajne i dugotrajne posljedice po kožu.

Odmah nakon izlaganja mogu se pojaviti crvenilo, svrbež i opekotine kože. Nakon dugotrajnog izlaganja suncu koža rano stari i povećava se rizik od karcinoma kože, melanoma, koji je vrlo agresivan oblik kožnog karcinoma. Kako biste sačuvali zdravlje kože važno ju je pravilno zaštititi, a dr. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, za čitatelje portala Faktor.ba otkrila je zbog čega je zaštita važna i na koji način je potrebno štititi kožu.

Iako je uvriježeno mišljenje da koži zimi nije potrebna zaštita, dr. Velagić ističe da je to zabluda.

– UV zrake su prisutne i zimi i ljeti iako je njihova koncentracija veća ljeti. Zimi na planini je također koncentracija UV zraka velika te je lako oštetiti kožu koja nije zaštićena. Preporučujem zaštitu od sunca na svim dijelovima tijela koji su izloženu suncu tokom cijele godine – rekla je dr. Velagić, te dodala da treba imati na umu da oblaci ne blokiraju sve UV zrake nego oko 30-50 %, zbog čega se zaštita preporučuje i kad je oblačno. Isto važi i za hlad jer odbijanjem od tlo UV zrake mogu oštetiti kožu.

Prekomjerno dugotrajno izlaganje suncu uzrokuje fleke, bore, brazde, zadebljanja, proširene pore i karcinome kože. Melanom je karcinom kože koji se javlja na madežu ili na koži pod utjecajem UV zraka te se brzo širi i dovodi do smrti. Kako biste spriječili ozbiljne zdravstvene probleme, kožu zaštitite prije svakog izlaska iz kuće.

– Za naše područje i tipove kože preporučujem zaštitu SPF 30 ili 50 tokom čitave godine. Kako biste imali najviši efekat ovih krema potrebno ih je nanijeti najmanje 15 minuta pred izlaganje suncu, nanositi obilno, ponovo nanositi svaka 2 sata i nakon svakog izlaska iz vode i brisanja peškirom. Nijedna krema, čak i da na njoj piše zaštitni faktor 100, ne znači da štiti 100% nego je potrebno izbjegavati najopasnije sate između 10.00 i 16.00 sati, te koristiti i druge oblike zaštite poput šešira, naočala i odjeće – savjetuje dr. Velagić.

(N. Delić/Faktor.ba)